شستن فرش در خانه
شستن فرش در خانه

فرش های خود را چند وقت یکبار بشوییم؟

هرچند فرش به مانند اجاق گاز منزل و یا کاشی ها و کف آشپزخانه نیست که به نظافت دائمی و همیشگی نیاز داشته باشد، اما دقت شود که حتی اگر هر روز نیز آنها را جارو بزنیم باید هر 18 ماه یک بار فرش ها را با مواد مناسب شسته و به این طریق به مر فرش های خود بیافزاییم.

همانطور که می دانید با شستن فرش ها هم به عمر فرش ها اضافه می شود و هم اینکه با کم کردن آلودگی ها احتمالی باعث پیشگیری از بیماری هایی از قبیل آلرژی می گردد.

لازم است فرش‌ها خوب و حرفه‌ای شسته شوند. هر چند بسیاری از افراد برای صرفه جویی در هزینه‌های خود فرش‌ها را تمیز می‌کنند ولی با وجود ارزان بودن این روش اصلا کارامد و خوب نیست و وقت بسیار و زحمت فراوانی می‌طلبد. حتی بسته به روش شستشو ممکن است افراد ناشی فرش را خراب کنند که این موضوع هزینه زیادی را به شما تحمیل خواهد کرد.

در صورتی که تصمیم دارید خودتان فرش ها را شسته و از توانایی خود برای نظافت استفاده کنید حتما موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • از شامپو فرش های استاندارد استفاده نمایید.
  • بیش از حد مواد شوینده به فرشها نزنید
  • نگذارید فرش ها زیاد خیس بوخورند.
  • مواظب باشید لوازم دیگر منزل رو روی فرش های خیس قرار ندهید.

در صورتی که فرش ها را کمتر از حد نیاز برای همان مقدار مناسب برای شامپو فرش خیس نکنیم و یا اینکه با وجود اینکه آنها را به خوبی خیسانده ایم ولی باز هم مقدار بیشتری از مواد شوینده را برای آنها استفاده کنیم به احتمال خیلی زیاد در زمان آبکشی آن با مشکل مواجه شده و مواد شوینده به خوبی از بافت های فرش خارج نمی شوند و این موضوع به بافت فرش آسیب خاوهد زد.

علت باد کردن فرش ها بعد از شستشو

دقت کنیم که زمانی که فرش بیش از حد خیس می خورد موارد زیادی برای آن ممکن است بوجود بیاید که پاک شدن رنگ ها و حتی پارگی ممکن است از این قبیل باشند. وقتی پشت فرش خشک شود ولی هنوز روی آن خشک نشده است این نشانه ی این است که بیش از حد آنرا خیسانده ایم و این باعث تاب افتادن در فرش یا زاد کردن فرش می شود.

اما یکی از مواردی که در بسیاری از موارد شستشوی فرش در منزل مشاهده شده است این است که وسایل بسیار سنگین و یا از جنس چوب و فلز را بر روی فرش های مرطوب و کامل خشک نشده قرار داده اند و این باعث شده است که رطوبت فرش به اجناس منقل شده و آنها نیز رنگ خود را به فرش ها بدهند. هموارخه مراقب این موضوع باشید.

شستن فرش در خانه هم‌چین مشکلات دیگری نیز به همراه دارد زیرا حین شستن فرش، اغلب تمامی وسایل را از اتاق خارج نمی‌کنند و غالبا از فوم و فویل برای پیچاندن وسایل استفاده نمی‌کنند که با فرش تماس نداشته باشند.

حرفه ای قالی بشویید!!!

مکش خشک نوعی از روش های قالیشویی است که در آن فرش به نحو کنترل شده خیس می خورد و دقیقا به اندازه ای که نیاز است که بافت فرش آسیب نبیند به آن آبدهی انجام می شود. دقت شود که این عملیات با استفاده از دستگاه های بزرگ و در کارخانه های پیشرفته انجام می شود.

اگر چه در این روش از همان مواد شیمیایی خانگی استفاده می‌شود، ولی در روش مکش خشک مقدار و چگونگی استفاده از مواد شوینده متفاوت است. یک ماشین با دو برس بزرگ و چرخشی مواد شوینده را بر سطح فرش پخش می‌کند. دستگاه با فراهم کردن مقدار کافی از آب لکه‌ها را از بین می‌برد و سپس مایع و آلودگی را مجددا می‌مکد که باعث خشک شدن فرش می‌شود و بدین صورت، فرش برای استفاده و جارو کشیدن آماده می‌شود.

پاشش مواد و شوینده های کربنه دار در برخی از کارخانه ها انجام میشود. جذب آب کمتر یکی از آثار این کار است که باعث می شود که شوینده ها کمترین اثر را بر روی بافت فرش و بیشترین اثر را بر روی لکه ها و کثیفی ها موجود بر روی سطح فرش بگذارد و دیگر نگران از بین رفتن بافت فرش نباشیم.

برخی از قالیشویی‌های حرفه‌ای محلول‌های تمیز کننده کربن‌دار بر فرش می‌پاشند. این روند کربنه کردن باعث می‌شود که شوینده‌ها با کمترین مقدار آب جذب بافت فرش شوند. محلول حاوی هیچ گونه روغن و یا مواد پاک کننده قوی که اثرات منفی بر فرش به‌جای بگذارد نمی‌باشد. لکه‌هایی که با محلول از بین نرفته‌اند با ماشین به راحتی شسته می‌شوند.

در مقایسه با سیستم شستشوی آبی، این روش فرش را عمیق‌تر تمیز نمی‌کند ولی در روش مکش خشک بافت و عمق فرش به خوبی تمیز می‌شوند. خوبی این روش این است که بقایای مواد شوینده در فرش باقی نمی‌ماند و فرش بیش از حد خیس نمی‌شود و  خیلی سریع و در عرض یک ساعت خشک می‌شود. از سوی دیگر مراکز قالیشویی حرفه‌ای از همان روش‌های شستشو در خانه استفاده می‌کنند  ولی با دو تفاوت عمده. ابتدا این‌که در مراکز قالیشویی، شستن فرش را همیشه و هرروز انجام می‌دهند و این تجربه به آن‌ها کمک می‌کند که بهترین روش شستشو و نظافت را برای هر نوع فرش تشخیص دهند و فرش آسیب به آن وارد شود.

ثانیا اینکه در صورتی که از شوینده های قوی استفاده کنیم مطمعنا از سرعت و عمق شستشوی بهتری برخوردار خواهیم بود، اما استفاده از این نوع شوینده ها نیاز به تخصص کافی دارد چرا که ممکن است به بافت های فرش آسیب برساند، بنابراین این امور بهتراست در کارخانه های قالیشویی متخصص و یبزرگ انجام گردد تا از ضررهای احتمالی پیشگیری شود.

به‌عنوان مثال برای شستن یک فرش سنگین و پر تراکم  یک قالیشوی حرفه‌ای ابتدا فرش را با شامپو فرش قوی می‌شوید و سپس با آب گرم آن را آبکشی می‌کند. دستگاه‌هایی نیز وجود دارند که این روند را همزمان انجام می‌دهند. اغلب مکنده‌ای که بر سیستم مکش آب گرم نصب شده است به حدی قوی و بزرگ است که بر روی ماشین حمل می‌شود. قالیشویی‌های حرفه‌ای دو مزیت دیگر نیز دارند . اول این‌که آن‌ها به جابه‌جایی وسایل سنگین عادت دارند و دوم این‌که معمولا می‌دانند که چگونه راه حلی برای مشکلات خاصی مثل لکه‌های فرش پیدا کنند.

لکه‌های فرش و روش‌های دیگر شستشو

با توجه به اینکه لکه بری از فرش ها با توجه به عمق لکه ها ممکن است زمان و انرژی بیشتری از کارخانه ها میگیرد ممکن است این موضوع با هزینه های بیشتری انجام گردد یا اینکه برخی قالیشویی ها این خدمات را جزو شستن قالی فرض کرده و بابت آن هزینه ای جدا مطالبه نکنند.

روند استانداردی که برای شستشو وجود دارد این است که قبل از شتشوی اصلی بهتر است مقداری از مواد را روی فرش پاشید تا اثر آن پس از شستشوی اصلی بهتر بوده و لکه بری از عمق بیشتری برخوردار باشد. اما باید دقت کرد که نباید بیش از اندازه این کار را انجام داد چرا که اثر مواد شیمیایی بر روی فرش ها ممکن است پابرجا ماده و باعث ایجاد آسیب گردد.

در تکنولوژی های جدید تولید فرش این موضوع باب شده است که ماده ای را روی فرش میریزند که باعث می شود لکه ها و آلودگی ها بر روی فرش اثری بر جای نگذارند، اما اثر این مواد دائمی و همیشگی نیست و پس از چند سال از بین میرود و آلودگی بر فرش ها باقی می ماند. برای تست کردن این موضوع می توان چند قطره آب بر روی فرش بریزیم، در صورتی که آب جذب فرش شد بنابراین اثر آن ماده از بین رفته و نیاز به تجدید آن است. بهترین روش استفاده از مواد شیمیایی فلور دار و یا هر شوینده دیگری است که محتوی دوپونت تفلون باشند.بهتر است به پیشنهاد قالیشویی های معتبر عمل کرده و مواد استانداردی که آنها معرفی می کنند را بخرید. استفاده از مواد آنتی باکتریال باعث از بین رفتن تدریجی بوی ناشی از کپک می‌شود و به علاوه، از بین بردن بو با این مواد شیمیایی فقط راه حلی موقتی است زیرا عطرهای خوشبوی مخصوص فرش تاثیری موقتی دارند که برخی افراد هم از بوی بد آن‌ها اذیت می‌شوند و یا به آن‌ها حساسیت دارند.

وقتی فرشها شسته میشوند باکتری، قارچ و کپک های موجود در آن از بین میروند و با استفاده از ضدعفونی کننده ها می توان از بوی بد بوجود آمده خلاص شد و جس راحت تری را برای زندگی ایجاد کرد.

الکتریسیته ساکن در فرش و روش از بین بردن آن

مطمعنا برای شما هم پیش آمده است که در فصول سرد پس از چند دقیقه راه رفتن روی فرشها و سپس دست زدن به یک جسم فلزی مانند درب اتاق، با بوجود آمدن یک جرقه از جا کنده شده و ترسیده اید، این موضوع به این دلیل است که در فصول سرد به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی، هوای خانه بسیار خشک شده و رطوبت منزل از بین رفته است،  در این مواقع با سایش کف پا بر روی فرش الکتریسیته ی ساکن بوجود آمده باعث ایجاد آن جرقه می شود که آزار دهنده نیز می تواند باشد.

البته کارخانه‌های تولید فرش بافت‌ها و پوشش‌های جدیدی تولید کرده‌اند که مانع از ایجاد الکتریسیته در فرش می‌شوند. لیکن راه حل خانگی آن این است که رطوبت منزل راه به حدود 40 درصد افزایش دهیم و به این طریق از ایجاد الکتریسیته ی ساکن جلوگیری کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.